主題 的士司機逍遙三年招數通行知
消息日期 2008-07-03
內容
「 唔 收 傳 票 , 停 唔 到 你 牌 , 通 行 都 知 啦 ! 」 的 士 司 機 阿 明 ( 化 名 ) 是 其 中 一 名 爆 分 避 傳 票 的 司 機 , 他 早 於 ○ 四 年 被 扣 滿 分 , 但 即 使 郵 寄 還 是 掛 號 的 傳 票 臨 門 , 他 亦 當 「 睇 唔 到 」 , 最 後 交 通 警 員 找 上 門 送 傳 票 , 他 便 家 人 說 謊 : 「 佢 唔 係 住 度 , 同 佢 無 聯 絡 啦 ! 」 便 可 將 警 員 打 發 離 開 , 阿 明 足 足 拖 延 了 三 年 , 才 被 成 功 傳 召 出 庭 應 訊 。 有 的 士 業 界 人 士 稱 , 車 主 甚 至 甘 願 為 司 機 隱 瞞 身 份 , 以 助 司 機 迴 避 釘 牌 。

官 無 質 問 為 何 拒 出 庭
現 年 三 十 多 歲 的 阿 明 , 駕 駛 巿 區 的 士 十 餘 年 , ○ 四 年 他 因 為 超 速 駕 駛 及 衝 燈 , 被 扣 滿 十 五 分 , 運 輸 署 先 將 傳 票 寄 到 他 家 中 , 他 未 有 理 會 , 之 後 運 輸 署 再 以 掛 號 形 式 寄 出 傳 票 , 他 亦 未 有 簽 收 , 最 後 , 一 名 交 通 警 員 找 上 門 送 達 傳 票 , 他 的 家 人 向 警 員 訛 稱 阿 明 已 搬 走 及 失 去 聯 絡 。 阿 明 承 認 , 當 時 許 多 同 行 都 知 拒 接 傳 票 避 免 釘 牌 的 伎 倆 。

事 隔 三 年 , 去 年 年 中 阿 明 接 獲 警 方 寄 出 的 信 件 , 他 不 知 信 件 內 容 , 遂 未 敢 怠 慢 拆 信 查 看 , 始 知 是 警 方 他 出 庭 接 受 停 牌 聆 訊 , 他 亦 怕 再 逃 避 會 遭 警 方 追 緝 , 惟 有 出 庭 應 訊 , 但 法 官 並 無 追 究 及 質 問 他 為 何 一 直 無 出 庭 , 最 後 僅 被 判 停 牌 三 個 月 。

香 港 九 龍 新 界 公 共 專 線 小 型 巴 士 聯 合 總 商 會 主 席 梁 雄 亦 稱 , 有 個 別 司 機 被 扣 滿 分 後 , 刻 意 逃 避 傳 票 而 繼 續 駕 車 搵 食 , 早 年 有 車 主 更 願 意 為 司 機 隱 瞞 , 如 虛 報 司 機 身 份 或 刻 意 填 錯 資 料 , 最 後 法 庭 只 罰 款 了 事 , 但 因 涉 及 妨 礙 司 法 公 正 , 近 年 已 甚 少 有 車 主 會 這 樣 做 。 市 區 的 士 司 機 聯 委 會 主 席 郭 志 標 指 , 頂 包 買 分 問 題 已 存 在 十 年 以 上 , 頂 分 司 機 多 為 退 休 人 士 , 但 通 常 只 肯 頂 記 三 分 的 輕 微 違 規 , 以 免 有 手 尾 跟 。


 
瀏覽文件
   



DBS

版權 © 2000-2019 香港的士小巴商總會有限公司,版權所有,不得轉載。
本網站由 ADPLE Marketing Limited 全力支援。