主題 的士司機證運署懶監管
消息日期 2007-09-27
內容 運 輸 署 規 定 的 士 司 機 必 須 在 車 廂 內 展 示 司 機 證 , 但 由 於 監 管 鬆 懈 , 加 上 簽 發 制 度 兒 戲 , 令 監 管 形 同 虛 設 。 警 方 近 年 檢 控 沒 有 出 示 的 士 司 機 證 的 案 件 便 不 斷 上 升 , 此 外 本 報 更 發 現 有 的 士 司 機 使 用 他 人 證 件 , 而 有 承 辦 簽 發 司 機 證 的 沖 曬 店 亦 沒 有 嚴 格 核 證 申 請 者 的 資 料 , 便 胡 亂 發 出 司 機 證 , 令 乘 客 安 全 毫 無 保 障 。 立 法 會 交 通 事 務 委 員 會 委 員 王 國 興 認 為 , 運 輸 署 有 責 任 檢 討 發 證 安 排 , 警 方 也 要 加 強 巡 查 。
運 輸 署 規 定 所 有 執 業 的 士 司 機 需 申 領 附 有 相 片 的 司 機 證 , 放 置 在 車 廂 向 乘 客 清 楚 展 示 , 方 便 乘 客 投 訴 。 但 警 方 數 字 顯 示 , 在 ○ 三 年 至 ○ 四 年 , 每 年 分 別 拘 捕 約 二 十 名 並 無 在 車 廂 展 示 的 士 司 機 證 件 的 司 機 , 數 字 不 斷 增 加 , ○ 五 年 升 至 五 十 七 名 , 去 年 更 激 增 至 一 百 二 十 五 名 , 今 年 頭 八 個 月 則 有 九 十 四 名 , 情 況 令 人 關 注 。
本 報 記 者 於 本 月 二 十 二 日 起 , 一 連 數 晚 在 旺 角 巡 視 , 發 現 平 均 十 五 名 司 機 當 中 , 便 有 兩 人 沒 有 展 示 證 件 , 更 有 人 公 然 使 用 他 人 司 機 證 營 業 , 譬 如 有 一 輛 的 士 展 示 的 司 機 證 , 顯 示 司 機 姓 張 , 照 片 中 的 司 機 年 約 五 十 歲 , 但 駕 車 的 卻 是 二 十 歲 出 頭 的 年 輕 人 , 言 談 間 該 司 機 更 自 稱 姓 黃 , 日 間 有 正 職 , 晚 上 當 的 士 「 替 更 」 賺 外 快 。
毋 須 審 批 20 分 鐘 取 證
此 外 , 辦 理 司 機 證 的 制 度 同 樣 兒 戲 。 運 輸 署 將 辦 理 司 機 證 的 手 續 , 交 予 數 十 間 承 辦 商 辦 證 , 如 沖 曬 店 、 加 氣 站 及 車 行 等 商 戶 , 司 機 只 需 帶 同 駕 駛 執 照 前 去 辦 證 , 最 快 廿 分 鐘 便 可 取 證 , 完 全 毋 須 運 輸 署 審 核 。 本 報 記 者 致 電 其 中 一 間 沖 曬 店 要 求 領 司 機 證 , 店 員 並 無 求 證 記 者 是 否 的 士 司 機 , 只 謂 要 帶 備 五 十 元 便 可 取 得 司 機 證 。
的 士 業 人 士 指 出 , 司 機 證 毫 無 防 偽 特 徵 , 而 且 輕 易 取 得 證 件 , 不 法 之 徒 隨 時 可 以 偽 造 或 冒 領 證 件 , 乘 客 出 事 後 極 難 追 查 。 汽 車 交 通 運 輸 業 總 工 會 的 士 司 機 分 會 理 事 袁 澄 波 承 認 , 業 界 確 有 司 機 違 反 規 定 , 他 認 為 運 輸 署 應 在 檢 車 時 嚴 格 檢 查 司 機 證 。
運 輸 署 發 言 人 表 示 , 的 士 司 機 可 自 行 或 透 過 所 屬 商 會 辦 證 , 但 須 符 合 憲 報 規 定 , 違 者 會 被 警 方 檢 控 , 最 高 可 被 判 罰 款 二 千 元 。


的士司機無王管 乘客性命凍過水
假 首 飾 、 假 錶 、 假 化 妝 品 、 假 藥 、 假 鈔 … … 號 稱 「 二 十 年 來 最 好 」 o既 香 港 , 贗 品 充 斥 、 假 貨 橫 行 , 就 算 隨 街 截 部 的 士 , 都 可 能 碰 上 假 的 士 同 假 司 機 。 試 諗 下 , 你 深 宵 搭 架 的 士 返 屋 企 , 發 覺 個 後 生 司 機 玩 命 咁 飆 車 , 你 驚 出 車 禍 , 想 提 醒 司 機 慢 o的 駛 , 卻 見 到 司 機 證 上 o既 相 片 係 個 老 人 家 , 同 司 機 根 本 唔 係 同 一 個 人 。 嘩 ! 如 果 你 唔 係 撞 正 鬼 , 梗 係 上 左 賊 車 啦 !
的 士 司 機 無 王 管 , 接 二 連 三 發 生 「 影 子 的 士 」 瘋 狂 駕 駛 事 件 , 罔 顧 乘 客 生 命 安 全 , 市 民 早 已 怨 聲 載 道 。 本 報 記 者 連 日 係 旺 角 夜 市 巡 查 發 現 , 部 分 司 機 唔 遵 守 運 輸 署 規 定 , 係 車 內 當 眼 處 展 示 司 機 證 , 有 o的 使 用 他 人 證 件 載 客 , 有 o的 車 牌 號 碼 模 模 糊 糊 , 有o的 車 牌 只 係 用 筆 寫 上 。 平 均 十 五 名 司 機 當 中 , 就 有 兩 名 冇 將 證 件 展 示 出 來 。 點 解 o的 司 機 咁 鬼 祟 ? 唔 使 問 , 實 有 蹊 蹺 o架 喇 !
如 果 單 係 冒 名 頂 替 做 司 機 , 都 唔 算 最 弊 。 功 夫 茶 睇 過 唔 少 報 道 , 有 o的 的 士 係 賊 贓 , 匪 徒 套 上 假 司 機 證 、 假 車 牌 行 走 , 乘 客 分 分 鐘 被 挾 持 到 僻 靜 處 洗 劫 , 連 條 底 褲 都 剝 埋 。 如 果 事 主 係 一 個 年 輕 貌 美 o既 女 士 , 仲 大 鑊 , 劫 財 之 餘 復 被 劫 色 , 再 送 埋 椰 菜 花 加 愛 滋 病 毒 , 冇 被 殺 人 滅 口 , 算 係 萬 幸 咯 ! 業 內 人 士 都 話 , 如 果 司 機 係 無 牌 經 營 或 者 意 圖 行 劫 o既 匪 徒 , 乘 客 出 事 後 極 難 追 查 。
連 警 方 發 言 人 都 承 認 , 係 嚴 打 之 下 仍 未 能 阻 止 假 車 證 或 冇 車 證 增 加 o既 趨 勢 。 ○ 三 年 , 有 十 六 名 司 機 冇 展 示 證 件 被 拘 捕 , ○ 五 年 類 似 案 件 上 升 至 五 十 七 宗 , 去 年 激 增 至 一 百 二 十 五 宗 , 今 年 頭 八 個 月 就 有 九 十 四 宗 , 迭 創 歷 史 新 高 !
的 士 司 機 龍 蛇 混 雜 , 正 邪 莫 辨 , 對 市 民o既 生 命 安 全 構 成 嚴 重 威 脅 。 其 中 一 個 關 鍵 o既 漏 洞 , 就 係 的 士 司 機 證 係 由 司 機 自 行 製 作 , 或 透 過 所 屬 的 士 商 會 做 證 , 呢 o的 證 件 非 常 粗 糙 , 冇 任 何 防 偽 標 誌 , 梗 係 畀 o的 不 法 之 徒 利 用 架 喇 。 運 輸 署 班 官 老 爺 食 塞 米 , 坐 享 高 薪 厚 祿 唔 做 野 , 平 時 疏 於 抽 查 , 又 遲 遲 唔 收 回 證 件 簽 發 權 , 任 由 的 士 市 場 如 冇 掩 雞 籠 , 開 門 揖 盜 。 而 市 民 條 命 , 就 凍 過 水 咯 !
其 實 , 憑 現 有 o既 高 科 技 手 段 , 要 加 強 的 士 證 防 偽 功 能 , 防 止 造 假 或 盜 竊 , 話 咁 易 。 發 達 國 家 唔 使 講 , 深 圳 市 的 士 司 機 去 年 全 面 更 換 智 能 卡 上 崗 許 可 證 , 湖 南 長 沙 o既 的 士 安 裝 頂 頭 燈 , 不 僅 防 盜 , 而 且 有 假 的 士 經 過 時 , 仲 可 以 報 警 。 多 年 來 , 本 港 市 民 同 業 界 人 士 紛 紛 呼 籲 政 府 採 取 措 施 , 可 惜 至 今 未 有 下 文 。 今 年 三 月 , 有 議 員 再 次 要 求 當 局 係 的 士 證 上 加 防 偽 特 徵 , 但 運 輸 署 負 責 人 又 係 一 句 例 牌 o既 官 話 : 運 輸 署 會 與 警 方 檢 討 , 是 否 需 要 加 強 行 車 證 上 的 防 偽 特 徵 。
我 地 o既 自 私 政 府 , 如 果 係 要 檢 討 公 務 員 加 薪 、 五 天 工 作 制 , 效 率 梗 係 全 球 第 一 ; 但 如 果 係 為 市 民 做 野 , 都 係 全 球 第 一 , 不 過 係 倒 數 o者 ! 檢 討 來 、 檢 討 去 , 十 年 八 年 過 去 , 恐 怕 都 冇 結 果 。 功 夫 茶 建 議 市 民 , 出 門 最 好 少 搭 的 士 , 實 在 迫 不 得 已 要 打 的 , 咁 就 一 定 要 醒 目 , 自 求 多 福 囉 !


轉自2007年9月27日東方日報

 
瀏覽文件
   



DBS

版權 © 2000-2019 香港的士小巴商總會有限公司,版權所有,不得轉載。
本網站由 ADPLE Marketing Limited 全力支援。